COMUFOT FORUM
09 Eylül, 2010, 05:22:07 am *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Kurgu fotoğraf; fotoğraf mı kısa film mi?  (Okunma Sayısı 911 defa)
alperdutkin
Alper Dutkin
Forum Yöneticisi
*

K100D 18-55 3.5-5.6, 50-200 4.5-5.6, 50mm 1.7

« : 29 Kasım, 2007, 06:55:56 pm »

Merhaba arkadaslar
Her zaman kafamı kurcalayan bir konuda sizide kurcalamak ve kurcalanmak istiyorum
Fotoğraf nedir sorusu çok sorulmustur ben bunu sormasamda baska seyler soracagım
Fotoğraf makineden çıkan hersey midir?
Kurgu fotoğraf 125/1... de çekilen kısa filmmidir?

Benim fikrim ise fotograf bizim müdehale etmediğimiz dünyayı karelememizdir. Eger karısırsak bunun çok kısa sürekli bir kısa film olacağını düşünürüm Gülümseme Siz ne düşünüyorsunuz?

Devotee/öncü arkadasımızın yakın zamanda kurgu fotografla ilgili sunum yapacagını duydum bu orada da tartısılalir belki ama burada da tartısmaya baslayabiliriz
« Son Düzenleme: 29 Kasım, 2007, 06:58:38 pm Gönderen: zuzucum » Logged

En iyilerimizin sonu genellikle kendi ellerinden olur
sırf uzaklaşmak için,
ve geride kalanlar
birinin onlardan
uzaklaşmayı neden isteyebileceğini
bir türlü tam olarak anlayamazlar.
Charles Bukowski

alperdutkin@pentaxturkey.com
www.alperdutkin.deviantart.com
ÖZGÜR
Özgür Aydın
Site & Forum Yöneticisi
*

Canon EOS 40D, EOS 50E, Canon EF 50mm f/1.4 USM, Tamron AF 17-50mm f/2.8

« Yanıtla #1 : 30 Kasım, 2007, 11:11:51 am »

Selam Alper,

Güzel bir tartışma başlatmış ve forumun bu bölümündeki ilk mesajı yazarak bir boşluğu doldurmuş oldun, teşekkürler..

Teknik anlamda fotoğraf makinesinden çıkan her görüntü fotoğraf olarak tanımlanabilir ancak fotoğrafı sanatsal boyutuyla ele alacak olur, Aykan Hoca'nın da makalesinde açıkladığı gibi fotoğrafın teknik+öz+biçim üçlüsüyle, yani temel sanat kavramlarıyla yapılabilen birşey olduğunu kabul edersek, makineden çıkan her kareye fotoğraf demek mümkün olmayacaktır bence.

"Eğer müdahale edecek olursak, çok kısa süreli bir film çekmiş oluruz" yaklaşımın gerçekten orjinal geldi bana ve üzerinde düşündüm.. Ancak tamamen katılmıyorum buna. Daha doğrusu, bizim müdahale ederek dünyayı karelediğimizde elde edeceğimiz şeyin, fotoğraf olmanın dışına çıkacağı fikrine. Çünkü müdahale etmiş olduğumuz bir dış dünyada da teknik+öz+biçim üçlüsünü bir araya getirerek, sanatsal niteliği olabilecek fotoğrafların elde edilme olasılığı vardır bana göre. Ki bugün, kısa filmleri de dahil olmak üzere sinema, (benim için hiçbir zaman fotoğrafın önüne geçemese de) görsel sanatlar için de önemli bir yere sahiptir. Eğer 125/1'de çekilen bir kurgu fotoğrafı, çok kısa çekilmiş bir film olarak nitelendirmiş olsak bile, sinemaya biraz haksızlık olur bu diye düşünüyorum.

Ancak şunu da belirtmeliyim ki; kurgu fotoğraf çekmek, müdahale edilmemiş bir dış dünyayının fotoğrafını çekmek kadar haz ve heyecan vermiyor bana kesinlikle.. Ama buna rağmen de ben kurgu fotoğraf çekmem diye birşey söz konusu değil. Kurgu fotoğraf çekmek, hem eğlendiriyor, hem dinlendiriyor, hem de eğitiyor sanki beni biraz..
« Son Düzenleme: 30 Kasım, 2007, 11:12:55 am Gönderen: insight » Logged

devotee
Öncü E. Gültekin
Topluluk Üyesi
*

« Yanıtla #2 : 30 Kasım, 2007, 05:08:14 pm »

kurgu fotografı, fotografı sanat yapan unsurlardan biridir bence... dıs dunyayi sergileyen dokunulmamis fotograf "belgecilik" tir ve litaretur de fotograf belgecilik olarak adlandırıldığı icin sanat olarak gorulmez...

kurgu ise ic dunayımızı dünyayla harmanlamamız sonucu ortaya cikan bir olusumdur. zaten hayatın kendisi de, olusan olaylara bakıs acımız, politik gorusumuz ve her alandaki fikirlerimiz, bizim kendi ic dunyamizdan nasibini alıp ortaya koydugumuz dusunceler degil midir?

kurgu fotografı, fotografın kapsadıgı her alanda kendimizi daha iyi ifade etmemizin daha yaratici yontemidir. arkasındayim!

like a leica?
devotee
Öncü E. Gültekin
Topluluk Üyesi
*

« Yanıtla #3 : 30 Kasım, 2007, 05:09:17 pm »

Benim fikrim ise fotograf bizim müdehale etmediğimiz dünyayı karelememizdir. Eger karısırsak bunun çok kısa sürekli bir kısa film olacağını düşünürüm Gülümseme Siz ne düşünüyorsunuz?

ilginc bir yaklasim Gülümseme hic bu yonden dusunmemistim

like a leica?
unicorn
Bade SELÇUK
Topluluk Üyesi
*

canon eos 1000F

« Yanıtla #4 : 28 Ekim, 2008, 02:32:30 am »

ben bu konuyu da yeni gördüm yada hatırlamıyorum Utandım .neyse alperin kurguya karşı görüşlerini biliyoruz hepimiz,artık bizdede takıntı haline geldi,fotoğraflarımızda belirtme gereği duyuyoruz kurgu değildir diye Kahkaha belgesel fotoğrafta yada basın fotoğrafında kurguya karşı olunabilir ama genel olarak fotoğraf kavramında kurguya karşı olmak yanlış bence.aykan hocamınızında dediği gibi vizörden baktığın zaman zaten herşeyi kurguluyosun,kadrajını kurguluyosun,gereksiz gördüğün nesneleri almıyosun içine,asıl noktanı netleştirip diğerlerini flu yapıyosun vs.ayrıca kurgu fotoğrafı da fotoğrafçılık altında ayrı bi dal,onun içinde çok emek sarfediliyo,gerek zaman gerekse düşünce açısından.düşüncelerini tam anlamıyla yansıtmak için saatlerce zaman,mekan,model,makyaj,kostüm vs vs uğraşılıyo ve sonunca çok hoş çalışmalar çıkabiliyo,belgesel fotoğrafta böyle bi olay yok,anı en iyi şekilde yakalayıp göstermek,belgelemek.bunun gibi birsürü örnek var,fotoğraf kavramında kurguya karşı olmak yanlış bi düşünce bence,çok genel bişey fotoğraf,özelleştirilir de öyle bu yargıya varılırsa daha doğru olur.ayrıca özgür hocanın dediklerinede katılıyorum,eğitici,deneysel çalışılıp teknik açıdan geliştirici..

badeselcuk.deviantart.com
agackakan
öznur şahinler
Forum Üyesi
*

nikon f501

« Yanıtla #5 : 29 Ekim, 2008, 01:17:22 pm »

kurgu eğer belgesel fotoğrafta veya basında kullanılıyorsa ona artık daha çok aldatmaca ya da hile,yalan gibi şeyler söylenir sanırım lurgu dan ziyade.ama bi fotoğraf türü olarak onu itip kakmamak dışlamamak gerek bence:)ister dinlendirsin eğlendirsin isterse çok derin anlamları olan zor bi tür olsun,ki bu da kişiye göre değişmez mi?
Sayfa: [1]
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!